Docente Josefine

Over de docenten...

Josefine van der Weij

Yin Yoga

 

"Yoga neemt in mijn leven een belangrijke plek in. Door yoga ben ik me meer bewust geworden van mijn mogelijkheden en grenzen van mijn lichaam. Ik ontdek steeds weer opnieuw de relatie tussen spanning en ontspanning, adem, gedachten en emoties. Deze ervaringen wil ik graag overbrengen en delen met anderen."

 

Ik ben Josefine en woon in Vught. In 2010 volgde ik mijn eerste yogales en vanaf dat moment was ik verkocht. Het was geweldig om de helende kracht van yoga en adem te ervaren, mijn lichaam te voelen en dieper in contact te komen met mijzelf. Enthousiast geworden door de lessen, ben ik in 2013 begonnen met een opleiding tot yogadocente bij Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte. In juni heb ik de driejarige basisopleiding afgerond. Naast de opleiding bij Saswitha heb ik yin yoga workshops gevolgd bij Biff Mithoefer en Pauline Dams en een yin yoga opleiding bij Bivag. Verder volg ik regelmatig cursussen en modules op het gebied van yoga en adem. Ik wil de kennis en ervaring die ik zelf heb opgedaan graag met anderen delen. Zo geef ik al wekelijks les aan collega’s en invallessen voor enkele yogastudio’s.

 

Yoga teachings

- Basisjaar 1, 2 en 3 bij Saswitha 2013 tot 2016

- Spiritual teacher training deel 1 door Sri Shyamji Bhatnagar februari 2016

 

Modules

- Module ayurvedische massage bij Saswitha 2013

- Module ayurvedische beginselen bij Saswitha 2013

- Module anatomie en fysiologie bij Saswitha 2014

- Module 1 yin yoga teacher training bij Bivag maart 2016

- Module 2 yin yoga teacher training bij Bivag mei 2016

- Module adem en ademtherapie bij Saswitha najaar 2016

 

Workshops

- Yin yoga door Pauline Dams 2014, 2015, 2016 (maandelijks)

- Hormoonyoga door Sylvia Mullaart-Bonn januari 2014

- Yin yoga door Biff Mithoefer juni 2014 Düsseldorf

- Adem en extase door Arno ten Veen oktober en november 2015, januari 2016

- Ashtanga yoga en sjamanisme door Danny Paradise oktober 2015

- Dynamische yoga door Ron van der Post november 2015

- Pranayama yourney door Arno ten Veen december 2015

- Yoga met hart en ziel door Alberto Paganini april 2016

 

Extra

- Yoga vacation bij Sivananda september 2012, maart 2013, augustus 2014, mei 2015

- Yoga festival Amsterdam oktober 2015

 

Wat is Yin yoga?

Yin yoga is een rustige, meer meditatieve vorm van yoga waarin de yogahoudingen langer worden aangehouden (circa 3 - 5 minuten). De rustige vorm betekent overigens niet dat de houdingen niet intensief (kunnen) aanvoelen. In de houdingen ontspan je je spieren zoveel mogelijk waardoor je het bindweefsel kunt oprekken en stimuleren. Het bindweefsel is een dun wit vlies dat zich overal in het lichaam bevindt en er voor zorgt dat botten, spieren en organen op hun plek worden gehouden. Met het ouder worden kan het bindweefsel indrogen en strakker worden. Dat heeft een beperkend effect op de flexibiliteit en beweeglijkheid van de gewrichten.

 

Door het oprekken van het bindweefsel wordt de stof hyaluronzuur aangemaakt. Dit hyaluronzuur zorgt er voor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt waardoor bindweefsel en gewrichten soepeler en mobieler worden. Dat leidt vervolgens tot meer opening en ruimte in het lichaam, vooral rondom heupen, heiligbeen en de gehele rug. Ook kunnen afvalstoffen binnen het bindweefsel beter worden afgevoerd en wordt de doorstroming van energie in de meridianen (energiebanen) bevorderd.

In de stilte van de houdingen heb je de tijd om te luisteren naar wat je lichaam je vertelt, om volledig in het nu te zijn en te voelen en te accepteren wat zich aandient. Yin yoga heeft dus ook te maken met mindfulness.

 

Als je regelmatig Yin yoga-houdingen doet, zul je ervaren dat je lichaam flexibeler, beweeglijker en uiteindelijk sterker wordt. Het beweeglijker maken van bindweefsel zorgt voor meer mobiliteit en flexibiliteit in de gewrichten. Het activeren van het bindweefsel verbetert de weerstand en kan zorgen voor een sneller herstel van fysieke of mentale klachten. Yin yoga is bovendien een prima tegenhanger voor het snelle en met veel prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Yin yoga heeft een meditatief en rustgevend effect, reduceert stress, brengt je naar de stilte in jezelf en maakt je energetisch stabieler.

 

Maria kan je mailen of bellen: 06 205 818 34