Docent Marnix


Marnix van Woudenberg


Yoga Den Bosch -  Marieke Heijmans

"Mijn naam is Marnix van Woudenberg. Sinds 2012 volg ik al de Iyengar-yoga. Dit heeft me zeer geïnspireerd, omdat het me dieper naar binnen brengt en ik goed contact kan maken met mezelf. Daarna heb ik bij verschillende docenten les gevolgd. De stijl blijft echter altijd hetzelfde.


Vanaf 2014 geef ik ook yoga-les, eerst in de power- en asthanga-yoga, daarna al snel in de richting van de Iyengar-yoga. Ik noem dit Hatha Yoga, omdat dit het in feite ook is. Hatha Yoga wil zeggen lichaams-gericht en bezig zijn vanaf de basis. Vanaf die basis bouw ik de lessen ook op en wil ik les (blijven) geven.


Sindsdien volg ik ook het achtvoudige-pad van yoga. Dit is een levensstijl voor mij geworden, waarbij de Asana’s en Pranayama voorop staan. Ik heb ook een visie, namelijk het hebben en onderhouden van een Iyengar-yoga studio in Den Bosch. Dit ten behoeve van de algehele gezondheid en het brengen van de klassieke Hatha Yoga zoals dit in India gegeven werd. Dit onder het mom van Hatha Yoga Den Bosch".


Hatha Yoga, geïnspireerd door Iyengar:

“Iyengar-yoga, is een vorm van hatha yoga die ontwikkeld is door B.K.S. Iyengar. Iyengar-yoga karakteriseert zich door de grote aandacht die er tot in detail is voor het in lijn brengen van het lichaam met de geest; dit wordt ook wel proprioceptie genoemd. Het is sterk verankerd in de traditionele acht takken van yoga zoals die zijn neergelegd door Patanjali in de Yogasoetra's (daarom ook wel Patanjali-yoga genoemd) en waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van kracht, weerstand, flexibiliteit en balans, door middel van concentratie (dharana) en meditatie (dhyana).

Iyengar-yoga staat bekend om het gebruik van hulpmiddelen, zoals riemen, blokken en dekens, die dienen als ondersteuning bij de uitvoering van de asana's. Deze hulpmiddelen hebben ten doel de beginnende, minder lenige, zieke of vermoeide beoefenaars de oefeningen op een eenvoudige manier volledig te laten ervaren.

Door de oefening van een systeem van asana's, richt Iyengar-yoga zich op het verenigen van het lichaam, de geest en de ziel voor gezondheid en welzijn. Iyengar-yoga wordt beschouwd als een krachtig instrument om stress van het moderne leven te verminderen, wat op zijn beurt zou moeten leiden tot verbetering van het fysieke en spirituele welzijn.


© Copyright 2018. All Rights Reserved.