Docente Ellen


Ellen Mackenzie

Yoga Den Bosch - Ellen Mackenzie

Raja Yoga - Himalaya traditie


"Mijn naam is Ellen Mackenzie, ik woon met mijn gezin in Rosmalen. Op woensdagavond geef ik bij YogaBijMaya in Den Bosch Yoga les volgens de Himalaya traditie. 


Tijdens mijn studie pedagogiek in Amsterdam ben ik lessen gaan volgen bij Francis Verdonk in de Raja Yoga. Als snel maakte ik de overstap naar de docentenopleiding. Zo heb ik me op jonge leeftijd al verdiept in de Raja Yoga. Rondom mijn zwangerschappen ben ik tijdelijk gestopt met de opleiding en besteedde ik mijn tijd aan de opvoeding van mijn kinderen en werk. In 2015 ben ik weer gestart met de docentenopleiding, dit keer bij de Himalaya traditie.


In 2017 heb ik mijn bevoegdheid tot docent gehaald en vervolg ik mijn yogastudie bij de Himalayatraditie. Regelmatig volg ik retraites en workshops bij ervaren (internationale) docenten. Zo ben ik in oktober naar Italië geweest samen met Maria voor een retraite met Swami Nityamuktananda Saraswati."


Yoga volgens de Bharati Himalaya Traditie

De Himalayatraditie is een vijfduizend jaar oude nog levende yoga traditie. Het bevat alle acht onderdelen van de Raja Yoga en wordt ook wel een meditatieve traditie genoemd. Er is veel aandacht voor de yogafilosofie, adem, houdingen en meditatie. Het is een milde vorm van yoga en daardoor voor iedereen geschikt.


Sinds duizenden jaren zijn de Himalaya's de verblijplaats van de rishi's (zieners). Twaalfhonder jaar geleden bracht Shankaracharya zijn leringen onder inde 5 centra van de Himalayan Tradition. Een van die vijf is de Bharati erfopvolging. Bha betekent 'het licht der kennis', rati betekent 'een geliefde die erin verzonken is'. Bharati duidt derhalve op 'degene die, als een geliefde van kennis, volledig in haar licht verzonken raakt'.


De methoden en filosofieën van de Himalaya Traditie hebben de tand des tijds doorstaan. Vele generaties hebben dit pad van zuivere meditatie gevolgd en hebben zodoende een immense reserve aan kennis opgebouwd. In deze les doe je asana's (houdingen) op een rustige manier zodat je goed bewust wordt van hoe de adem de beweging draagt.

© Copyright 2018. All Rights Reserved.