Pranamayakosha - het ademlichaam

Thema najaar 2012

Pranamayakosha: het ademlichaam

 

Veel mensen komen naar yoga omdat ze het idee hebben dat ze verkeerd ademen. De adem is echter altijd goed. Die komt en gaat vanzelf en het tempo waarin die komt is afhankelijk van de toestand van de geest. Als de geest constant druk is of overbelast staat de adembeweging als het ware constant in de "er is paniek" stand. Daarom beginnen we met de geest weer rust en ruimte te geven , zodat de adem ook weer ontspannen in en uit kan stromen.

 

We nemen het fysieke lichaam als uitgangspunt om van daaruit het adem lichaam te gaan verkennen.

Volgens de yogafilosofie hebben we 5 lichamen:

Het fysieke, materiële lichaam

van vlees botten en bloed, waarmee we ons doorgaans identificeren. De energie is hier zo compact dat we hem letterlijk kunnen vastpakken als materie. Iets ijler, subtieler is

het pranisch, energetisch lichaam

dat we niet kunnen vastpakken maar wel heel goed kunnen voelen. Nog ijler en subtieler volgen dan nog

het intelligentie lichaam,

het wijsheidslichaam en

het zaligheidslichaam.

 

Door het pranisch lichaam te verkennen komen we meer in contact met de levensenergie waaruit we bestaan. Het pranisch lichaam wordt ook wel het adem lichaam genoemd.

 

We kennen de fysieke kant van de adem als zuurstof binnenkomend door neus of mond tot in de longen, en koolzuur die het lichaam weer verlaat. Deze fysiek kant van de adem fungeert als gids op onze reis door het pranische lichaam en laat ons kennismaken met de energetische, spirituele kant van de adem . Door meer beheersing te krijgen over de fysieke adem, die onze gids is, kunnen we de verschillende stromingen van levensenergie in het pranisch lichaam beïnvloeden.

 

Aan het einde van het seizoen identificeren we ons net zo gemakkelijk met het pranisch lichaam als met het fysieke lichaam waardoor we dat als lichter en ruimer zullen ervaren.

 

Terug naar andere nieuws