Yoga doen chakra s ervaren

Thema najaar 2011

Yoga doen chakra´s ervaren

Alles in ons zichtbare heelal is opgebouwd uit bewegende energie.

Zo ook het lichaam. Het lichaam staat constant in verbinding met de wereld eromheen en chakra’s zijn de interactie tussen lichaam, geest, de omgeving en spirit. Via onze zintuigen komt er informatie van buiten ons naar binnen. Deze informatie wordt verwerkt en komt via de werkorganen weer naar buiten. Anderzijds komen onze verlangens en behoeften naar buiten en de bevrediging ervan naar binnen. Dit constant draaiende, circelende proces van bewegende energie is als een wiel (‘chakra’ betekent draaiend ‘wiel’ of ‘rad’).

 

In het lichaam kun je een onder-verdeling maken in 7 verschillende energiegebieden die zich van elkaar onderscheiden door de ligging langs de wevelkolom, de functie die ze in het geheel van het lichaam te vervullen hebben en hun trilsnelheid. Deze energiegebieden worden ‘chakra’s’ genoemd. Hatha yoga oefeningen brengen je in contact met dit energielichaam waardoor je meer begrip krijgt van het eigen functio-neren op fysiek, geestelijk en spiritueel gebied. Hatha yoga maakt dat de energie in de verschillende gebieden beter kan gaan stromen wat ruimte en verlichting geeft in lichaam, denken en voelen.

 

De lessen van dit seizoen zijn zo opgebouwd dat er iedere les een bepaald energiegebied centraal staat. Het is de bedoeling dat je echt door middel van voelen en observeren in contact komt met het energie lichaam en de verschillende gebieden van elkaar kan gaan onderscheiden. We gaan daarom van te voren niet al te veel vertellen over de theorie. Dan zou je tijdens de lessen teveel in het denken en analyseren terecht komen. We willen het je laten voelen, beleven en spontaan ervaren.

 

Aan het eind van elke les beantwoord je voor je zelf een korte vraag die dan gesteld wordt. Het antwoord schrijf je op een speciaal daarvoor ont-worpen formulier dat tijdens de lessen wordt uitgedeeld. Dit kan in een minuut. Dit formulier bewaar je bij je strippenkaart en neem je iedere les weer mee. In de laatste lesweek van het seizoen worden “de” antwoorden besproken. Hoe actief of passief je daaraan deelneemt mag je zelf weten. Je kan wat jij als antwoord hebt opgeschreven delen met de groep of alleen luisteren naar de uitleg en daar zelf je ervaring aan spiegelen.

 

Wie weet ervaar je dan in december het energielichaam als eenzelfde realiteit als dat je nu het lichaam van vlees, botten en bloed als een realiteit ervaart.

 

Terug naar andere nieuws