Ademtherapie

Welkom / Individueel / Ademtherapie


Ademtherapie


Tijdens mijn opleiding tot yogadocent kreeg ik les van Diana Plenckers. Adem stond altijd centraal in onze beoefening. Toch kan het lastig zijn als je net met yoga begint om alle adem aanwijzingen tijdens een les te volgen. Je kan er zelfs juist Onrustig van worden.

Wanneer je merkt dat aandacht voor de adem je onrustig maakt

wanneer je  merkt dat je vaak een snelle, hoge borstadem hebt,

neigt naar hyperventilatie

of altijd een trage buikadem waarneemt bij jezelf

en een van deze bovenstaande patronen lastig te veranderen zijn,

dan is Ademtherapie iets voor jou.


Tijdens een sessie adem therapie ga ik met je op zoek naar de adem; waar is die makkellijk voelbaar in het lichaam?

Wat is adem eigenlijk? Gaat de adem echt altijd vanzelf?  Moet je tijdens yoga altijd in je buik ademen?

Met mijn handen op jouw lichaam laat ik je de adem voelen; soms liggend, soms zittend, soms staand. Je houdt gewoon je kleding aan. Soms krijg je een oefening mee als huiswerk. Meestal heb je genoeg aan drie of vier sessies voor een blijvende verandering van de adembeleving. Daar heb je de rest van je leven plezier van.


Niemand kan het natuurlijk zo mooi omschrijven als mijn lerares zelf: daarom deel ik hier een column van mijn lerares Diana Plenckers over

De betekenis van adem voor yoga


29 juni 2018 - Diana Plenckers


“Asana zonder adem is als de oceaan oversteken in een vaartuig van ongebakken klei.” Een aforisme zoals de yogatraditie er talloze kent. Kort en bondig wordt uitgedrukt hoe belangrijk adem is in yoga. En dat het doen van yogaoefeningen zonder adembeheersing een vruchteloze, zelfs gevaarlijke onderneming kan zijn. ​


In de opbouw van de yogahouding is de adem de dragende kracht van de beweging. Je brengt bijvoorbeeld inademend je hand zijwaarts omhoog, langzaam uitademend laat je je hand weer dalen. De beweging wordt licht en geconcentreerd, vol aandacht, zorgvuldig en met een helder bewustzijn.


Vanuit de beweging ontstaat de verstilde houding: de asana. Je ademt bewust naar je flank, naar je lies, naar je onderrug… daar waar de houding je toe uitnodigt. Met je adem maak je van binnenuit ruimte, je ervaart kracht, stabiliteit. Soms ook een emotie die in een bepaald gebied ligt opgeslagen. Je ademt ernaartoe, laat uitademend los.


De yogahouding ontstaat vanuit je gevoel. De uiterlijke vorm komt geleidelijk uit de innerlijke beleving voort. De adem brengt je daar. Zo ontstaat in jezelf de verbinding tussen lichaam en bewustzijn. Je ervaart lichaam, adem en bewustzijn als een eenheid. De asana wordt door de adem een meditatieve ervaring.


Het is de adem die je uit de zwaarte vandaan tilt. In plaats van je gevangen te voelen in je fysieke beperking, opent zich een ruimte in je geest waardoor je lichtheid ervaart. Ook in je lichaam. Zonder adem is de asana louter vorm, zonder beleving. Adem is de essentie van yoga.”


Tarieven:

           Ma, di woe ochtend

            € 35,- (cursisten € 25,-)

           Ma, di, woe  avond, vr middag

            €40,- (cursisten € 30,-)

           Vr avond en Weekend

            € 45,- (cursisten € 35,-)Klik hier om een afspraak te maken voor een sessie Ademtherapie© Copyright 2018. All Rights Reserved.