Nieuwe Maan Shivaratr

Welkom / Meditatie / Nieuwe Maan Shivaratri


Meditatie in de avond voorafgaand aan nieuwe maan


In de meest donkere nacht van de maand, waarop er geen maan zichtbaar is aan de hemel, kunnen we ons bewust worden van alle spanningen die we hebben opgebouwd in de voorafgaande periode en besluiten wat we kunnen opruimen en los laten.

Zeker wanneer voor vrouwen in de overgang deze maandelijkse reiniging niet meer via de menstruatie plaats vind kan het meedoen aan shivaratri een mooi maandelijks moment worden om spanning en irritatie los te laten.


Yoga Den Bosch - Nieuwe Maan Shivaratr

Tijdens deze maandelijkse meditatie krijg je vooraf via de e mail een korte uitleg over de planetaire constellatie op dat moment en de (vedische)astrologische duiding daarvan. Hieruit wordt het thema van de meditatie gevormd. Aan de hand van hetgeen de vedische astrologie over de stand van de planeten tijdens deze nieuwe maan uitlegt, formuleert Maria een aantal vragen die je bewust maken van hetgeen zich momenteel op dit vlak in je leven afspeelt. Deze vragen kan je na afloop van de meditatie,  zonder erover na te denken, beantwoorden voor jezelf.


Om nog dieper de stilte in te gaan kan je deze Yoga en meditatie bijeenkomst  aanvullen/uitbreiden door gedurende de dag eraan voorafgaand een fysiek reiniging te doen door middel van

- vasten -  klik hier voor meer info over begeleid vasten tijdens maanloze nacht

- Hamman reinigingsritueel

Op deze manier kunnen  we onszelf iedere maand resetten, iedere maand opnieuw ruimte maken   voor de levenskracht zelf  die  door deze diepgaande  reiniging steeds minder weerstand ondervindt om zichzelf te manifesteren.

Klik hier als je je wil opgeven voor de groep "living with the moon" dan krijg je per e mail de informatie over wat er speelt in de kosmos op dat moment.


Achtergrond Shivaratri

Shivaratri is een spiritueel en fysiek reinigings ritueel waarbij we naar binnen keren, om vanuit de positie van het stille, vorm en tijdloze achtergronddecor van ons leven , naar het toneelstuk te kijken waarin we aan het spelen zijn. Vanuit de coulissen kunnen we met een andere blik naar het toneel kijken en bepalen wat er opgeruimd kan worden. In India wordt shivaratri maandelijks door veel vrouwen beoefend in de vorm van vasten, reinigen en mediteren. Jaarlijks is er een groot Maha /groot/ Shivaratri festival voorafgaand aan de nieuwe maan van de lente, en samenvallend met ons Carnavalsfeest.

Wanneer je het heelal kan zien als drie krachten die constant in beweging zijn  dan is er een scheppende kracht,   voorgesteld als Brahma, een verzorgende of onderhoudende kracht, voorgesteld als Visnu, en een vernietigende kracht, voorgesteld als Shiva.

Shiva vernietigt met als doel de boel  draaiende te houden. Want, wanneer er geen vernietiging is, kan er ook niets nieuws geschapen worden. Shiva wordt vaak door Yogi s te hulp geroepen om de verbinding , de gehechtheid of de identificatie die er is met het lichaam, de gedachten en het ego, te vernietigen. De weg van yoga is immers het streven om  los te komen uit het gevoel  dat je gevangen  zit in het lichaam, de emoties , overtuigingen en gedachten.  Door die band te vernietigen  komt er ruimte om je te verbinden met de levenskracht zelf.


Iemand die zich volledig met deze levenskracht identificeert  noemen we `verlicht`. Iemand die zich identificeert met het lichaam, de emoties en de gedachten, tast volgens deze filosofie in het duister.  Omdat  wij gewone mensen vaak in het duister tasten en daardoor geplaagd worden door allerlei ongemakken van het lichaam en de malende gedachten van de geest, roepen we in de meest donkere nacht van de maand Shiva aan om ons te bevrijden uit de gevangenschap van lichaam en geest.


We gaan daarvoor alle rommel die we in de loop van de  maand verzameld hebben op ruimen en los laten zodat er weer ruimte komt in ons systeem .  We gaan lichaam en geest es flink reinigen.  Daar kunnen we verschillende middelen voor inzetten. De buitenkant van het lichaam kunnen we intens reinigen door te stomen, scrubben en diepreinigende klei aan te brengen : 'rhassoul'.


De binnenkant van het lichaam kunnen we reinigen  door te vasten, en door yoga houdingen. Wanneer we 24 uur niet eten, verbranden we alle restjes die nog in ons systeem zitten. Zeker als we daarna dan ook nog yogahoudingen gaan aannemen. De geest kunnen we reinigen  door meditatie.
© Copyright 2018. All Rights Reserved.