Yin yoga


Wat is Yin yoga?


Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarin de yogahoudingen langer worden aangehouden (circa 3 - 5 minuten). De rustige vorm betekent overigens niet dat de houdingen niet intensief (kunnen) aanvoelen. In de houdingen ontspan je je spieren zoveel mogelijk waardoor je het bindweefsel kunt oprekken en ontspannen. Het bindweefsel is een dun wit vlies dat zich overal in het lichaam bevindt en er voor zorgt dat botten, spieren en organen op hun plek worden gehouden.

Met het ouder worden kan het bindweefsel indrogen en strakker worden. Dat heeft een beperkend effect op de flexibiliteit en beweeglijkheid van de gewrichten.


Yoga Den Bosch - Yin Yoga

Door het oprekken van het bindweefsel wordt hyaluronzuur aangemaakt. Dit hyaluronzuur zorgt er voor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt waardoor bindweefsel en gewrichten soepeler en mobieler worden. Dat leidt vervolgens tot meer opening en ruimte in het lichaam, vooral rondom heupen, heiligbeen en de gehele rug. Ook kunnen afvalstoffen binnen het bindweefsel beter worden afgevoerd en wordt de doorstroming van energie in de meridianen (energiebanen) bevorderd. 

In de stilte van de houdingen heb je de tijd om te luisteren naar wat je lichaam je vertelt, om volledig in het nu te zijn en te voelen en te accepteren wat zich aandient.


Als je regelmatig Yin yoga-houdingen doet, zul je ervaren dat je lichaam flexibeler, beweeglijker en uiteindelijk sterker wordt. Het beweeglijker maken van bindweefsel zorgt voor meer mobiliteit en flexibiliteit in de gewrichten. Het activeren van het bindweefsel verbetert de weerstand en kan zorgen voor een sneller herstel van fysieke of mentale klachten. Yin yoga is bovendien een prima tegenhanger voor het snelle en met veel prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Yin yoga heeft een meditatief en rustgevend effect, reduceert stress, brengt je naar de stilte in jezelf en maakt je energetisch stabieler.


© Copyright 2018. All Rights Reserved.